Pobočni procesi, obalna erozija in organski ogljik na otoku Herschel in obali Yukona

Geomorfološko društvo Slovenije vas vljudno vabi na predavanje Jaroša Obu z Inštituta Alfreda Wegenerja v Potsdamu (Nemčija).

Jaroš Obu je študiral geografijo na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in študij zaključil leta 2011 z diplomskim delom Prepoznavanje kraških kotanj na podlagi digitalnega modela višin, za katero je dobil fakultetno Prešernovo nagrado. Po končanem študiju se je vpisal na doktorski študij na Inštitutu Alfreda Wegenerja v Potsdamu (Alfred-Wegener-Institut Potsdam) in je tik pred zagovorom doktorske disertacije z naslovom Effect of mass wasting on soil organic carbon storage and coastal erosion in permafrost environments. Disertacija je rezultat obsežnega in dolgotrajnega terenskega preučevanja periglacialnih in drugih procesov v arktičnem okolju, v predavanju pa nam bo predstavil glavne ugotovitve in izkušnje pri geomorfološkem preučevanju polarnih območij.

Naslov predavanja:
Pobočni procesi, obalna erozija in organski ogljik na otoku Herschel in obali Yukona

Predavanje bo v četrtek, 31. marca 2016, ob 19. uri v dvorani Zemljepisnega muzeja Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU, Gosposka ulica 16, Ljubljana.

Pred predavanjem bo ob 18. uri na isti lokaciji redni letni občni zbor Geomorfološkega društva Slovenije. Prijazno vabljeni na oba dogodka!

Povzetek predavanja:
Na območjih z nižinskim permafrostom se je tekom zadnjih tisočletij odložilo in shranilo veliko organske snovi. Tajanje permafrosta in posledična razgradnja te shranjene organske snovi lahko povzroči izjemno visoke emisije CO2 in metana ter dodatno okrepi segrevanje ozračja. Nižinska območja v Arktiki so pogosto sestavljena iz nesprijetih sedimentov, ki vsebujejo veliko talnega ledu in organske snovi. Na takih območjih so pobočni procesi in obalna erozija tekom arktičnega poletja zelo aktivni. Na predavanju bomo izvedeli več o teh procesih na obali Yukona v SZ Kanadi in njihovem vplivu na razgradnjo organske snovi ter ogljikov cikel.

IO GMDS