7. raziskovalna odprava na gorati Balkan od 15. do 23. avgusta 2015

Oddelek za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Geomorfološko društvo Slovenije vas vabita, da se nam pridružite pri letošnjem geografskem raziskovanju gorskega sveta v Črni gori, ki bo potekalo od 15. do 23. avgusta 2015. Z letošnjo odpravo bomo nadaljevali geomorfološka, klimatogeografska in druga preučevanja izbranih delov gorskega sveta v Črni gori, preučevanja pa želimo razširiti še na druga področja geografije, geologije in sorodnih ved, kar je še razlog več, da se nam pridružite.

Letošnje raziskovanje bo potekalo na območjih Durmitorja, Bjelasice in Prokletij, hkrati bomo tudi planinarili in se poskušali povzpeti na nekaj gorskih vrhov.

Organizatorji bomo za celotno skupino uredili potrebne formalnosti, vse stroške krijejo udeleženci sami. Udeležba na odpravi je prostovoljna, vsakdo bo dolžan poskrbeti sam za svojo varnost in bo zanjo tudi odgovoren.

Število udeležencev odprave je omejeno na maksimalno 16 ljudi, potovali bomo z dvema najetima kombijema. Prijavijo se lahko člani/ce oddelkov za geografijo, študentje/ke geografije in člani/ce Geomorfološkega društva Slovenije, pa tudi drugi, ki jih zanima tovrstno preučevanje. Potovalni stroški (najem vozil, gorivo, cestnine; ok. 2500 km vožnje) bodo znašali okrog 140 EUR na osebo, ostali skupni stroški bodo minimalni, saj prenočujemo le na prostem oziroma v kampih.

Za udeležbo na odpravi je nujno potrebna ustrezna fizična pripravljenost (zmožnost večurne hoje po visokogorju) ter oprema za kampiranje in hojo po planinskih poteh.

Predvideni program je okviren, možne so določene spremembe glede na vremenske in druge razmere:

So,15.8.: Ljubljana – Zagreb – Trebinje – Nikšić – Žabljak (886 km; prenočevanje v kampu)
Ne, 16.8.: Durmitor: ena skupina Žabljak – Valoviti do – Bobotov kuk (2522 m) – Žabljak, druga skupina Žabljak – sedlo Stožina – Bobotov kuk (2522 m) – Škrčko jezero (bivak) – dolina Sušice – Mala Crna gora – Žabljak (dvodnevna tura)
Po, 17.8.: ena skupina preučevanje snežišč v osrednjem delu Durmitorja, druga skupina na turi po dolini Sušice
To, 18.8.: Žabljak (počitek) ali (po želji) ledenik Debeli namet; popoldne selitev na Bjelasico (Žabljak – Kolašin – katun Vranjak; prenočevanje na prostem ali v katunih)
Sre, 19.8.: Bjelasica: vzpon na Troglavo (2072 m) in Zekovo glavo (2117 m) – katun Vranjak (prenočevanje na prostem ali v katunih)
Če, 20.8.: katun Vranjak – Kolašin – prelaz Trešnjevik – Andrijevica – Plav – Gusinje – Vusanje – dolina Ropojana – Zastan (1384 m) (prenočevanje na prostem)
Pe, 21.8.: Zastan – Maja Jezerce (2694 m) – Zastan – Ropojana – Vusanje (prenočevanje na prostem)
So, 22.8.: Vusanje – Gusinje – Berane – Rožaje – Novi Pazar – Raška – narodni park Kopaonik, po želji vzpon na Pančićev vrh (2017 m) (193 km; prenočevanje na prostem)
Ne, 23.8.: Kopaonik – Kruševac – Beograd – Zagreb – Ljubljana (806 km)

Na odpravo se lahko prijavite na e-naslov karel.natek@guest.arnes.si do 24.6.2015. Prednost pri prijavi imajo člani/ce geografskih oddelkov, študentje/ke geografije in člani/ce geomorfološkega društva, v primeru preveč prijav bomo upoštevali načelo “kdor prej pride, prej melje”. Konec junija bomo pripravili srečanje z udeleženci, na katerem se bomo pogovorili o podrobnostih in zbrali del denarja, ki ga potrebujemo za rezervacijo kombijev.

Ljubljana, 12. junija 2015

Organizatorja: K. Natek in M. Ogrin

138kapetanovo jezero proti severu 50kom kucki skupinska slika